Helt siden 1930-årene har Tyrigrava hatt stor betydning for dem som ferdes langs Gamle Mossevei, både på to og fire hjul. I dag er landemerket ved Gjersjøen totalrestaurert og er tilgjengelig for alle som ønsker å gjennomføre et arrangement i unike og rolige omgivelser. For den detaljrike restaureringen ble nye Tyrigrava tildelt Kulturminnefondets nasjonale plakett for godt bevaringsarbeid.

Tyrigrava har blitt tilbakeført til sin opprinnelige funkisstil, på samme måte som Ingierstrand Bad Restaurant og Ekebergrestauranten.
Historien om Tyrigrava
Gamle Tyrigraven ble etablert i 1850-årene som skysstasjon for varetransport til og fra Oslo i forbindelse med anleggingen av Riksvei 1, nå kjent som Gamle Mossevei. Dette var det første av slike steder langs denne veien når man kom fra Kristiania. Bygningene brant ned i 1932, men ble raskt bygget opp igjen som murbygning og ble gjenåpnet året etter, da i tre etasjer med takrestaurant på toppen. Stedet skiftet navn til «Tyrigrava». Etter andre verdenskrig ble stedet et populært sted for syklende og bilende gjester fra Oslo. Om sommeren var det bading i Gjersjøen, om vinteren skirenn, travløp og skytterstevner. Etter hvert fikk stedet en mekanisk hånddrevet bensinpumpe med måleglass, men det er usikkert om den kom i bruk.
Fra 1965 var Tyrigrava Norges første døgnåpne kafé. I sin tid var det også campingplass på området ned mot Gjersjøen, men den ble stengt da Gjersjøen ble drikkevannskilde.
Tyrigrava er siden 1950-årene vært et kjent utfartssted for MC- og bilmiljøet, og er fremdeles et yndet møtested for motorinteresserte. Helt siden 1930-årene har stedet hatt stor betydning for dem som ferdes langs gamle Mossevei, både på to og fire hjul.
Slik ser nye Tyrigrava ut etter restaureringen, som ble tildelt Kulturminnefondets nasjonale plakett for godt bevaringsarbeid. Det kjente landemerket huser i dag KNAs hovedkontor og klubblokaler for NVK. 3. etasje med to møterlokaler, lounge, kjøkken, toaletter og takterrasse er tilgjengelig for bedrifter å leie til sine egne arrangementer. Uteplassen på nesten 4000 kvadratmeter er nyasfaltert og gir gode muligheter for utstillinger, treff, produktlanseringer osv.
I mars 2017 ble Tyrigrava kjøpt av KNA (Kongelig Norsk Automobilklub) og NVK (Norsk Veteranvognklubb) gjennom selskapet Tyrigrava AS. Les mer om kjøpet her (ekstern lenke til oa.no)
15. september 2021 ble bevaringsarbeidet på Tyrigrava tildelt Kulturminnefondets nasjonale plakett for godt bevaringsarbeid. Les hvorfor her (ekstern lenke til tyrigrava.no)
Foran ett stort antall gjester ble totalrenoverte TYRIGRAVA høytidelig åpnet av Åse Kleveland onsdag 8 juni 2022. Etter mer enn 5 år med oppussing kunne eierne KNA og NVK endelig invitere til åpning. Les mer om åpningen her (ekstern lenke til kna.no)